Czy domyślna wartość ustawień zabezpieczeń konta Microsoft w końcu się nie zmieni?
Ustawienia zabezpieczeń konta Microsoftu w końcu pozostaną takie same, domyślne. Mimo że tymczasowo pojawił się dokument pomocy technicznej informujący użytkowników programu Outlook o tej zmianie, konta Microsoft nadal nie będą umożliwiały automatycznego logowania.
Wiele osób wyraziło krytykę od momentu ogłoszenia tej zmiany i teraz odpowiedź Microsoftu może zostać przyjęta z zadowoleniem. Ale co dziwne, Microsoft nie opisuje siebie jako firmy „zacofanej” ani nic w tym stylu. Alex Simons, starszy wiceprezes ds. zarządzania programami tożsamości i dostępu do sieci w firmie Microsoft, powiedział portalowi The Verge:
„W lutym nie będzie żadnych zmian w sposobie logowania się do kont firmowych (Microsoft Entra) i konsumenckich (Microsoft Account)”
„Doniesienia medialne opierały się na niekompletnych informacjach, które zostały omyłkowo opublikowane przez zespół ds. produktów Microsoft. Błędne powiadomienie zostało usunięte”.
Słowa te wywołały jeszcze więcej pytań i wątpliwości. Jakie informacje są niekompletne? Dlaczego użytkownicy są powiadamiani o zmianach? Jeśli „nic się nie zmienia”, to dlaczego podtytuł dokumentu pomocy technicznej głosi „Sposób logowania ulega zmianie”? Ta kwestia staje się coraz bardziej zagmatwana. Jeśli przyjmiemy oświadczenie Microsoftu za dobrą monetę, zakładając, że nic się nie zmieniło, to być może zmiana ta nigdy nie nastąpiła albo Microsoft i media nie opisały jej w pełni. Ale gdyby tak było w rzeczywistości, to podtytuł nie miałby już sensu. Co więcej, w dokumencie wsparcia znajduje się jeszcze jedno zdanie:
„Doświadczenie logowania w przeglądarce internetowej ulega zmianie, dzięki czemu będziesz automatycznie logowany do dowolnego produktu lub usługi korzystającej z Twojego konta Microsoft, chyba że się wylogujesz lub użyjesz okna przeglądania prywatnego. Od lutego 2025 r. Twoje dane logowania będą zapamiętywane, ale jeśli zalogujesz się na komputerze, telefonie lub tablecie, którego nie jesteś właścicielem, lub na urządzeniu, do którego uzyskuje dostęp ktoś inny, wykonaj poniższe czynności, aby użyć okna przeglądania prywatnego”.
Najnowsze wiadomości, recenzje i przewodniki dotyczące systemu Windows i konsoli Xbox znajdziesz tutaj.
Archiwalną wersję dokumentu pomocy technicznej z dnia 2025 stycznia 1 r. można przeglądać za pośrednictwem Wayback Machine. Outlook także powiadomi użytkowników o zmianie, co spowoduje automatyczne logowanie do ich kont. Jednak Microsoft usunął powiadomienie i oświadczył, że nic się nie zmieniło. (Źródło obrazu: Future)
Powiadomienie dla użytkowników programu Outlook mówi: „Twoje doświadczenie logowania ulega zmianie, więc zostaniesz zapamiętany, chyba że użyjesz okna przeglądania prywatnego lub wyraźnie się wylogujesz”. Firma Microsoft powinna jasno określić, jakich informacji brakuje, a te dokumenty pomocy technicznej i powiadomienia programu Outlook są tworzone i publikowane przez firmę Microsoft. Wygląda na to, że projekty te istnieją z jakiegoś powodu, nawet jeśli zostały uruchomione przez pomyłkę.
Może Microsoft stworzy dokument pomocy technicznej opisujący zmiany, które nigdy nie były planowane? Być może zmiana dotyczy tylko niektórych użytkowników? Inną możliwością jest to, że wprowadzenie zmian zostanie opóźnione w pewnym momencie w przyszłości i Microsoft mógłby z łatwością wszystko wyjaśnić.








